КОНЦЕРТ „ВЕЧЕ МУЗИКЕ БРИТАНСКИХ КОМПОЗИТОРА“

КОНЦЕРТ „ВЕЧЕ МУЗИКЕ БРИТАНСКИХ КОМПОЗИТОРА“

ВЕЧЕ МУЗИКЕ БРИТАНСКИХ КОМПОЗИТОРА

21

МИЛЕНА СТАНИШИЋ, харфа
СТАНА КРСТАЈИЋ, флаута
РАСТКО ПОПОВИЋ, виола

На програму ће бити два премијерна извођења у Србији: Соната фантазија за виолу и харфу Сир Арнолда Бакса, и Наиадес  – Соната фантазија за флауту и харфу Вилијема Олвина. Баксова Соната фантазија  посвећена је Марији Корчинској, руској харфисткињи заслужној за нагли развој модерне школе за харфу у Великој Британији почетком 20. века. Баксову музику одликују невероватне боје и угођаји. Био је сјајан оркестратор, што се може чути у његовим симфонијским поемама и другим оркестарским делима. Соната фантазија је раскошно написана композиција у 4 става, коју многи виолисти сматрају најлепшом виолском сонатом, а многи харфисти најтежом деоницом за харфу икада написаном.

Иако је Вилијем Олвин превасходно компоновао музику за филм, оставио је и опус камерне и оркестарске музике. Такође сјајан оркестратор, био је врло виспрен у компоновању и за харфу, а и за флауту – инструмент који је и сам свирао, тако да је Наиадес једна од његових најбољих камерних композиција.

На програму концерта ће још бити капитално дело Бенџамина Бритна: Свита за соло харфу, као и Дует за виолу и флауту Сир Малколма Арнолда, још једног британског композитора који је добио титулу Сир, као признање за свој допринос музици и култури. Трајење прогама концерта је 60 минута.

  • 15. 6. 2016. u 19:30

You may also like...