ПЛАН И ПРОГРАМ ДОМА КУЛТУРЕ

ПЛАНИРАНЕ АКТИВНОСТИ

Слава Дома културе

Дом културе Пирот 20. јануара традиционално организује реазање славског колача поводом славе Дома културе – Св. Јована Крститељ.

Сајам пеглане кобасице

Дом културе је један од организатора сајма пеглане кобасице.

XVIII Салон књиге и графике-Пирот 2017.

Наш Салон књига је први сајам у календарској години у нашој земљи, па је интересовање издавача за овај сајам велико, а број посетилаца га сврстава у један од највећих културних догађаја у Пироту.

И ове године планирамо свакодневне промоције књига као и дружење деце са познатим дечијим писцима.

Од пратећих манифестација сајма књига треба поменути и конкурс за најбољу кратку причу Пирота 2017. године.

Сајам ће се одржати у спортској хали „Кеј“ од 10. до 17. фебруара 2017. у спортској хали „Кеј“.

Конкурс за кратку причу

Дом културе традиционално расписује конкурс за најбољу кратку причу Пирота, по обиму до три куцане стране. Конкурс за кратку причу је већ попримио међународни карактер, а стручном жирију ће и ове године бити два наша уважена писца Горан Гоцић и Дејан Стојиљковић.

За три најбоље приче следе новчане награде, а заједно са још 12 радова које одабере стручни жири биће штампане у зборнику који ће изаћи за време XVII I Салона књиге 2017. године.

X Сајам лова и риболова

Сајам лова и риболова је постао редовна активност Дома културе који је по обиму мали али ипак привлачи велики број заљубљеника у лов и риболов.

Други сајмови

Дом културе планира и организацију других сајмова у зависности од могућности и потреба.

Концерти класичне музике

На основу вишегодишњег искуства планира се концертна сезона са редовним концертима класичне музике сваког последњег понедељка у месецу током пролећне и јесење сезоне, минимално 8 концерата признатих уметника студената и професора.

Концерти поп-рок музике

Дом културе планира да током 2017. године приреди више концерата поп-рок музике са познатим извођачима из наше земље, у скалду са финансијским могућностима.

Клупски концерти и представе

Дом културе планира већи број клупских концерата и представа у Клубу Дома културе. Гости ће бити извођачи углавном клупске, класичне, џез те староградске музике и евергрина, различитих кабареа и варијетеа, представа за децу, књижевне вечери, перформснси као и други програми.

Стручна предавања и трибине

У зависности од финансијских могућности, планирмо и организацију стручних предавања и едукативних програма ( школа новинарства, брзо читање…).

Пиротско лето 2017. године

У оквиру Пиротског лета 2017. Дом културе планира да изведе следеће програме:

Аматери своме граду

Овај програм чине два до три концерта пиротских аматера у музичко сценским делатностима, са гостима. Наступају сви ансамбли и секције Дома културе. Учествује више од две стотине извођача. Традиционално се одржава почетком јула, на тргу Пиротских ослободилаца.

Летњи мини сајам књига

Сада већ традиционално, Дом културе ће организовати и Мини летњи сајам књига у првој половини августа. Овај сајам се показао као интересантна манифестација, али и потреба за наш град због сајамских попуста и широког избора књига великог броја издавача.

XIII Међународни фолклорни фестивал

Међународни Фолклорни Фестивал Пирот 2017. ће бити одржан од 07. до 10. августа на Омладинском стадиону са учешћем како иностраних ансамбала тако и неколико српских ансамбала. По броју посетилаца, као и по броју гостију овај фестивал је један од највећих културних догађаја у Пиротском округу.

Концерти класичне, поп, рок, џез и народне музике

За јул и август планирамо одржавање више концерта разних музичких жанрова

Дечије представе

Током овогодишњег лета имали смо 4 дечије представе које је пратио велики број деце, тако да планирамо и за лето 2017. Године још неколико дечијих представа, које би биле одржане на Тргу.

Слава града

Дом културе традиционалну учествује у организацији славе града 28. августа (Велика Госпојина).

Биоскоп Дома културе

Биоскоп Дома културе Пирот ће наставити и у 2017. години са трендом приказивања највећих „блокбастера“ паралелно са светским премијерама. На репертоару ће се наћи највећи светски хитови у 3Д формату, као и сви награђивани тзв. „уметнички филмови“.

У плану је и „недеља филмова за децу“ као и бесплатне пројекције дечијих филмова.

Дани културне сарадње са европским земљама

Дугорочни план Дома културе је континуирана сарадња са, пре свега, европским земљама. У том циљу се успостављају контакти са различитим амбасадама, културним представништвима и појединцима.

Медија центар Дома културе

Медија центар Дома културе ће омогућити организовање:

 • конференција за новинаре,
 • презентације фирми и производа,
 • округлих столова и трибина,
 • књижевних вечери и промоција књига,
 • предавања на различите теме,
 • стручних семинара,
 • уметничких и других радионица и
 • различитих врста обуке за грађане.

Медија центар ради по тржишном принципу и својим корисницима омогућује максималну медијску покривеност и друге услуге.

Клуб Дома културе

Планом Дома културе за 2016. годину предвиђа организовање пре свега музичких клупских догађаја, али и презентације фирми и производа, округлих столова и трибина, књижевних вечери и промоција књига, стручних семинара, уметничких и других радионица, различитих врста обуке за грађане…

Логистичка помоћ Дома културе

Током године Дом културе најмање огранизационо и технички помогне програме других установа, предузећа, школа, Града и различитих организација.

Логистичка помоћ се огледа у пружању услуга:

 • озвучавања,
 • коришћења монтажне бине,
 • расвете,
 • коришћења дворане,
 • компјутерске и графичке обраде,
 • културних и уметничких услуга.

Зимска школа

У оквиру зимске школе, која се организује под покровитељством Општине Пирот, Дом културе ученицима основних и средњих школа нуди учешће у следећим секцијама:

 • фолклор (основне народне игре),
 • латино плес,
 • класични плес

Програм поводом прославе Дана града

Дом културе традиционално учествује у припреми уметничког програма академије за Дан града Пирота, било културним и уметничким програмима, било логистичком подршком.

Програм за дочек Нове 2018. године

Дом културе сваке године приређује дочек Нове године на тргу Пиротских ослободиоца. Програм траје од 21:00 до 01:30.

ПР ЦЕНТАР

Рад ПР центра Дома културе у наредном периоду би се заснивао на развоју и унапређењу добре комуникације и осмишљавању активности из области културе.

Управљање и одржавање рачунарских система је такође једна од активности ПР центра.

AНСАМБЛ ДОМА КУЛТУРЕ

Ансамбл Дома културе чине деца од 6 година до ветерана. Основни циљ рада ансамбла је очување и упознавање чланова са богатом културном традицијом Србије али и шире, као и васпитање, образовање чланова и неговањем колективног духа.

Чланови су распоређени у неколико секција:

 • Први фолклорни ансамбл /извођачки/
 • Први дечији фолклорни ансамбл /припремно-извођачки/
 • Други дечији фолклорни ансамбл /припремни/
 • Ансамбл ветерана и рекреативаца
 • Народни оркестар
 • Хор и Хорић Дома културе
 • Плесни студио
 • Школа гитаре

ПРВИ ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ /извођачки/

Тренутно броји 36 чланова /19 девојака и 17 момака/. Пробе се одржавају три пута недељно /понедељак – среда – петак/, по 90 минута.

Пошто нам сваке године, после средње школе одлазе чланови на студије, на већини проба се ради са новим члановима на обнављању и уигравању постојећег репертоара, али се не запоставља ни рад на новим, или адаптираним кореографијама.

Све градске манифестације, где је потребно и прикладно, пратимо нашим учешћем.

ПРВИ ДЕЧИЈИ ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ /припремно – извођачки/

Ансамбл тренутно броји 40 чланова /29 девојчице и 11 дечака/, а пробе се одршавају два пута недељно /уторак-четвртак/ по 45 – 60 минута.

Као и увек, поред васпитања и упознавања са традицијом, ради се на учењу изворног и кореографисаног начина играња и извођења на сцени. Постављају се кореографије, складно узрасту и припремају за прелазак у Први ансамбл.

Уз учешће на традиционалним концертима Дома културе учествују и на свим градским манифестацијама где је прикладно учешће деце њихивог узраста.

ДРУГИ И ТРЕЋИ ДЕЧИЈИ ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ /припремни/

У оквиру припремног рада школе фолклора, по програму који је постављен, наставља се са радом у другој години првог циклуса.

Обрађиваће се игре централне Србије, и неке игре из пиротског краја.

План рада се заснива на десетомесечном раду током школске године, и то осам пута месечно, што је укупно 80 радних сати током године.

У делу концертних активности планирају се најмање четири јавна концерта.

АНСАМБЛ ВЕТЕРАНА И РЕКРЕАТИВАЦА

Група која броји 32 чланова /23 жене и 9 мушкараца/ у којој су бивши играчи и новопридошли, који желе да науче да играју, или да се разоноде и рекреирају.

Све то се ради два пута недељно /уторак – четвртак/ по 60 минута.

Током године ће се радити на уигравању постојећег програма, и постављању нових кореографија, које ће бити прилагођене, како узрасту, тако и играчким могућностима чланова.

Редован рад се заснива на 80 сати рада годишње /8 сати месечно/, и на обавезна четири наступа.

НАРОДНИ ОРКЕСТАР

Нераскидиви и нераздвојни део фолклорног ансамбла, који тренутно броји 7 сталних чланова који прате пре свега пробе свих фолклорних група. Успоставити сарадњу са Музичком школом „Др Драгутин Гостушки” и радити на довођењу нових, пре свега младих чланова /дувача и гудача/.

Пробе Народног оркестра су петком а осталим данима се пробе свих фолклорних група.

Народни оркестар прати и све наступе, концерте и гостовања филклорног ансамбла, и у оквиру тога наступају са своји инструменталним програмом.

ХОР ДОМА КУЛТУРЕ

Хор тренутно броји 22 члана, а рад се одвија три пута недељно /понедељак – среда – петак/ по 90 минута, где се по потреби ради индивидуало, по гласовима или са целим хором.

Независно од хора раде Женска и Мушка певачка група са својим репертоаром .

Константно се ради на ширењу репертоара у свим жанровима /духовна, популарна-забавна, народна или изворна/.

Хор или групе певача прате све градске манифестације где постоје услови и потреба за њихивим учешћем.

Својим радом и Хор и групе певача успешно раде на очувању богате музичке традиције, пре свега Србије а и шире.

ХОРИЋ /Дечији хор/

Хорић тренутно броји 26 чланова, претежно основношколског узраста, и раде три пута недељно /понедељак – среда – петак/ по 60 минута.

У свом раду, негују традицију, васпитавају се, социјализују и негују начин колективног певања. На репертоару су народне и популарно-забавне песме, прикладне њиховом узрасту.

Учествују на свим градским манифестацијама где је њихиво учешће потребно и прикладно.

У оквиру ансамбла раде и:

ПЛЕСНИ СТУДИО

Плесни студио тренутно броји 20 чланова распоређених у две групе /латино-стандардни плесови и зумба/, односно у две старосне категорије /дечија и сениорска/.

Раде два пута недељно /уторак – четвртак/ по 90 минута. Учествују на свим градским манифестацијама, и наступима, и концертима, у организацији Дома културе, где њихов репертоар одговара.

ШКОЛА ГИТАРЕ

У школи тренутно ради 20 чланова , четири пута недељно по 90 минута. Програм рада школе заснива се на програму проф. др. Јована Јовичића за класичну гитару и садржи :

 • основе нотног система
 • појам и дефиниција лествице – скале
 • појам акорда, основни хватови и акорди на гитари
 • Интервали у извођењу, и извођење композиција.

Програм се изводи кроз практичне вежбе и композиције, а полазници добијају одштампане вежбе и композиције на нотном папиру или као скрипту.

Рад ће се заснивати на учењу основа теорије музике, надоградњи технике, упознавање са другим жичаним инструментима, одржавање самосталних наступа и сарадња са другим деливима Ансамбла Дома културе.

РИТМИЧКА ГИМНАСТИКА

Ова секција броји 20-ак полазника где деца кроз музику и игру стичу навике за правилним држањем тела, развој функционалних и моторичних способности, координације покрета као и развој осећаја за покрет и ритам.

Секција ради три пута недељно по 45 минута.

 

 

Током наредне сезоне у плану су гостовања у земљи и иностранству како за чланове анасамбла тако и студијско путовање за запослене.

Очекујемо да у наредном периоду добијемо на коришћење и одржавање, од стране Скупштине града, и салу Дома војске.

Дом културе је са два пројекта аплицирао у прекограничној сарадњи па у зависности од резултата конкурса очекује нас и реализација тих пројеката.