КОНЦЕРТ • Das Duo • 2021-03-31 • 19:00 • Дворана Дома културе

Вести 26.03.2021.

Програм

Густав Малер (1860-1911)

Lieder und Gesange aus der Jugendzeit – „Песме и напеви из младости“

Прва свеска

  1. Fruhlingsmorgen
  2. Erinnerung
  3. Hans und Grete
  4. Serenade aus Don Juan
  5. Phantasie aus Don Juan

Друга свеска

  1. Um schlimme Kinder artig zu machen
  2. Ich ging mit Lust durch einen grunen Wald
  3. Aus! Aus!
  4. Starke Einbildungskraft

Трећа свеска

  1. Zu StraRburg auf der Schanz’
  2. Ablosung im Sommer
  3. Scheiden und Meiden
  4. Nicht wiedersehen!
  5. Selbstgefuhl

 

Мина Ковач Марковић (сопран) je оперска певачица, која је подједнако ангажована на пољу опере, барокне и савремене музике. Оснивач је удружења „Барокни витраж“ које се од 2015. године бави извођењем и промоцијом барокне музике путем класичних концерата и мултимедијалних представа. Удружење је добитник награде за пројекат 2016. године организације „Опероса“.
Већ је на почетку студија на Бечком конзерваторијуму (Konservatorium Wien) 2010. остварила улогу г-ђице Зилберкланг у Моцартовом Импресарију. Даље сценско-оперско искуство је стекла током у Оперском студију „Борислав Поповић“. Наступала је у многим представама на Великој сцени („Чаробна фрула“, „Сестра Анђелика“, „Слепи миш“ идр.) и на сцени „Раша Плаовић“, а значајно је поменути Гала концерт 2017. са оркестром „Станислав Бинички“, као и оперу „Коштана“ 2019 (диригент – Ана Зорана Брајовић). У театру „Мадленијанум“ је 2015. остварила улогу Анђелике у опери „Орландо“ у сарадњи са Новом београдском опером под вођством диригента Предрага Госте.
Наклоност према савременој музици датира од 2008. када је наступала као солиста са студентима и професорима ФМУ из Београда у композицији Милице Параносић на фестивалу у Будимпешти. Улогу Богородице је тумачила у композицији „Божићни кондак“ Милорада Маринковића 2014. и 2015, а године 2018. и 2019. је наступала са ансамблом за нову музику „Градилиште“ изводећи композицију Горана Капетановића, одн. Сунђи Хонг на Трибини композитора. Оба концерта је дириговао Иван Марковић. Учествовала је и на ауторској вечери композиторке Бранке Поповић као солиста са ансамблом „Метаморфозис“.
Током 2016. и 2017. је неколико пута наступала у Нишком народном позоришту са Нишким симфонијским оркестром, а представе је дириговала Милена Ињац. Са ансамблом Факултета уметности у Нишу је учествовала на фестивалу Виа понтика (Via pontica) у Бугарској 2017.
У току свог професионалног усавршавања похађала је курсеве Кристе Лудвиг, Ангелике Кирхшлагер, Олге Макарине, Теодора Корезија, Дарине Такове, Маријане Мијановић, Клаудије Едер, Ђорђа Нешића… Освојила је многе прве и друге награде на такмичењима „Петар Коњовић“, „Лазар Јовановић“ и другим значајним такмичењима, као и Хуавеи стипендију 2014. у Бечу. Као члан ансамбла је са организацијом „Оpera Operetta Classical Vienna Series” 2012. године учествовала на турнеји у више градова Јапана.

Јелена Минић је пијанисткиња, професор клавира и камерне музике. Рођена је у Београду 1986. године. Основно и средње музичко образовање стекла је у музичкој школи “Др Војислав Вучковић” у класи проф. Марине Јаковљевић. У овом периоду школовања је значајно истаћи многобројне награде на Републичким такмичењима, Меморијалу “Вучковић”, а посебно I награду на међународном конкурсу Пол Харис (Paul Harris) у Италији 2005. године.
Основне и мастер студије клавира завршила је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Љиљане Вукеље 2011. године. Као добитница стипендија Фонда за младе таленте Министарства омладине и спорта Републике Србије и Фонда “Diritto allo studio universitario Toscana” 2011. се специјализује у области камерне музике на Конзерваторијуму Луиђи Керубини у Фиренци у класи проф. Тицијана Меалија. У оквиру студија је редовно концентрирала у импресивној Вили Фавард са истакнутим студентима певачког и дувачког одсека.
Као свестрани камерни извођач наступала је у разноврсним ансамблима. Запажени наступи у периоду од 2015. до 2020. године подразумевају многобројне реситале са контрабасом и флаутом, затим реситале за клавир четвороручно, као и за клавирски дуо. Поменути концерти су одржани у Народном музеју Кикинда, Галерији Лазар Возаревић (Сремска Митровица), Галерији САНУ (Београд), Установи културе Вук Караџић (Београд) итд. Истичу се и редовни наступи на еминентним фестивалима у Италији: “Piano City Milano”, “Piano City Napoli”, “Piano City Trieste”, а потом и у Србији “Piano City Нови Сад”, као и учествовање на Фестивалу камерне музике у Вршцу.
Усавршавала се као солиста и камерни извођач на мајсторским курсевима Владимира Стојнића, Алана Фрејзера, Роланда Русоа, Елизе Коцини, Дејана Богдановића и др.
Од 2014. до 2019. је радила као клавирски сарадник и професор клавира у мш “Др Војислав Вучковић”, а од 2019. је професор камерне музике у мш “Станковић” у Београду. Године 2017. је постала лиценцирани професор клавира при Удружењу краљевских музичких школа (Associated Board of the Royal Schools of Music), највећој светској организацији за музичко образовање, основаној у Великој Британији.